Bygga Varumärke

Välkommen 16 maj till Karlskoga

måndag 2 maj 2011

Satsa på mer entreprenörskap i skolan!

Skola och näringsliv
Skolans inställning till företag och företagande kan bli ännu bättre, exempelvis genom mer entreprenörskap på schemat. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv, där drygt 33 000 företagare delat med sig av sin syn på det lokala företagsklimatet.


Undersökning visar att företagarna generellt sett möter en positiv attityd till företag och företagande från skolan. Nästan varannan företagare, 49 procent av de tillfrågade, menar att de får ett positivt bemötande i sin kontakt med skolan, och bara 8 procent upplever att de möts av negativa attityder. De tillfrågade företagarna ger skolornas attityd till företagande medelbetyget 3,86 på en sexgradig skala (1-6).

- Vi anställer mer än gärna unga medarbetare. Det är dock viktigt att lärare och skolledning har förståelse för vad vi företagare behöver för kompetens. Jag upplever tyvärr att gymnasieskolan inte lever i samma verklighet som vi samtidigt som det är svårt för oss att veta vad en elev kan utifrån vilket program han eller hon gått. Skulle utbildningen tydligare matcha de krav som ställs i näringslivet skulle fler unga lättare hitta ett jobb. Jämfört med för 10 år sedan har grundkunskaperna sänkts och vi måste lägga mer arbete på att introducera nya medarbetare, säger Marie-Louise Nyrén på Din Ekonomi i Örebro.

Undersökningen visar också att förbättringar i skolan hamnar i topp när företagarna får lyfta fram vilka åtgärder kommunalpolitikerna bör prioritera under den kommande mandatperioden för att förbättra företagsklimatet. Hela 85 procent av de tillfrågade företagarna pekar på vikten av att skolan utbildar elever om företagens roll i samhället. Ett annat önskemål från företagarna är mer entreprenörskap på schemat, något som lyfts fram av 75 procent av de tillfrågade företagarna.

- Jag tycker att skolorna skulle titta mer på vad eleverna vill bli och vad vi arbetsgivare behöver. Tyvärr så har kunskapsnivån inom vårt område sänkts hos eleverna och i många fall klarar de inte ens de enklaste redovisningsuppgifterna. Det finns jobb men är svårt att hitta rätt kompetens. Vi har verkligen ambitionen att anställa unga medarbetare och det skulle underlättas om utbildningen på gymnasienivå var rätt utformad, avslutar Marie-Louise Nyrén.

Anneli Sirsjö

Till hemsidan och artikeln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar